ro | en

V. Székelyföldi betlehemes találkozó Ditróban

Idén Ditróban rendezték meg a betlehemesek seregszemléjét, az V. székelyföldi betlehemes találkozót december hónapban. Az évente megrendezésre kerülő találkozó célja a hagyományok életben tartása, székelyföld különböző vidékein élő néphagyományok bemutatása. Látható hányféleképpen él a Jézus születését megelevenítő betlehemezés tradíciója.


A ditrói találkozó célja volt a helyi közönség lehető legszélesebb körének megmutatni a székely betlehemes játékok színes palettáját. Négy templomi színhelyen - a nagy és kistemplom, egy helyi kápolna és az orotvai templom - várták a játszókat, valamint három csapat pedig a felújított Kőrösi Csoma Sándor Művelődési házban lépett fel.


December. 16-án az autóbuszokkal székelyföld minden pontjáról sorra érkező csoportokat a művelődési házban fogadták, s rövid megnyitó és megvendégelés után kezdődtek a fellépések.


A fellépő csapatok Csíkborzsova, Csíkcsobotfalvca, Szentegyháza, Kézdiszentlélek, Kászonaltíz, Csíkszentdomokos és a házigazda Ditró képviselői voltak, akik, mély átéléssel mutatták be a betlehemi játékot.
A találkozó zárása és kiértékelése előtt a szervezők a játszóknak köszönetet kifejező emléklapot és hűtőmágnest osztottak szét.


A program fő támogatója további segítők mellett a Bethlen Gábor Alap volt, szeretnénk megköszönni a támogatást.

2024 © TURINFO-DITRÓ.  Készítette: repyx